Što pokloniti onima koji već sve imaju?

Razmišljaš li što pokloniti?

Da li ti je lako odlučiti što pokloniti?  Zašto u ovo post konzumerističko doba kada smo svi postali svjesni da imamo previše stvari i dalje poklanjamo materijalne fizičke darove?

Jasno je da ponekad druge darujemo “jer moramo” . Ne pitamo se tada što pokloniti nego nam je najlakše dati novac. Bez  puno promišljanja i bez puno osjećaja.

I mi ponekad dobijemo novac i to nam je u prvi tren super. Odemo u trgovinu i kupimo si nešto za što mislimo da nam treba. To je naš poklon konzumerizmu. Poklon u smislu naklona.

Kasnije shvatimo da ne želimo nešto što nema dušu pa se lako odvajamo, bacimo, recikliramo ili damo, zapravo proslijedimo poklon dalje. 

Zašto poklanjamo?

Namjera nam je da kroz poklon izrazimo našu ljubav i poštovanje.  No, ako ne znamo što pokloniti ili poklonimo dar bez duše,  primatelj takvog poklona osjetiti nedostatak energije i originalnosti. Vidjet će se da nismo znali što pokloniti. Osjetit će se nedostatak ljubavi. Šansa je da će taj naš poklon po kratkom postupku biti recikliran. Primatelj će ga prosliediti nekome drugome za koga ne zna što pokloniti. 

Pokloni s dušom

Od nekih se stvari ne možemo odvojiti jer imaju dublje značenje. Neki su pokloni prerasli u neprocjenjive uspomene. Podsjećaju nas na ugodne događaje ili drage ljude. 

Neke smo stvari dobili od svoje djece ili prijatelja, a neke smo izradili svojim rukama. Njih je najteže dati dalje. Njih dajemo samo kada znamo što pokloniti i kada zaista želimo razveseliti. I sebe i primatelja poklona. 

Ponekad nam je neugodno jer mislimo da naših ruku djelo nije dovoljno dobro, pa poklonimo mami.

Na taj način joj personaliziramo životni prostor, a to nam je svima važno. Uvijek znamo što pokloniti sebi. Svoj dom želimo učiniti ugodnim za bivanje pa ga ispunimo onim što nas veseli a ne samo stvarima koje su nam potrebne. 

Volimo da nam stan i kuća izgledaju drugačije, da su izraz naše osobnosti. Najlakše je to učiniti s vlastitim radovima, slikama koje smo sami naslikali, jastucima koje smo sami sašili, ukrasima koje smo sami izradili. 

Što pokloniti zauvijek

No, koliko god da smo kreativni, nismo svi u stanju naslikati ono što želimo na svom zidu. 

Nismo svi dovoljno vješti s rukama. Ne poznajemo sve materijale, nemamo znanja, resursa, strpljenja, vremena.

Svjesni smo da će netko drugi bolje od nas izraditi ono što želimo vidjeti na svom noćnom ormariću kad se probudimo, na svom stolu dok radimo ili na svojoj polici s knjigama.

 Činjenica je da vrlo često zapravo netko drugi bolje može pretočiti naše osjećaje u sliku. Bolje zna i može izraditi drvenu, kamenu, papirnatu, vunenu ili keramičku skulpturu koja će nas godinama veseliti. 

Zato kupujemo originale koje je netko drugi stvorio. Ti originali u našem prostoru su ustvari slika naše duše. Nekad kupimo “za kuću” iako je to ustvari poklon za nas same. 

Kupujemo si poklone da bi se nagradili ili utješili. Da bi stvorili uspomenu za godišnjicu ili rođendan, da bi sami sebe razveselili. Poklanjamo se sami sebi.

Volimo i da nam radni prostor bude personaliziran. U njega smjestimo originalne umjetničke radove kako bi nam bio inspirativan odraz naše osobnost i originalnosti.

Ponekad nam se čak desi da kupimo poklon za drugoga a ostavimo ga sebi. 

I tu smo se vratili na početak. 

Što pokloniti a da bude za uvijek?

Stanovi i kuće su nam prepune stvari, ali smo počeli shvaćati kojih se stvari trebamo rješiti a koje u svoj prostor trebamo privući čak i kad pomislimo da u njemu više nema mjesta niti za iglu. Polako učimo kako da se prestanemo klanjati konzumerizmu.

Ono što nas veseli i izmami osmjeh na lice kad u to pogledamo, ono što nas vuče da dotaknemo s užitkom, ono što nam podiže vibraciju u nama i oko nas, to ostaje, time se trebamo okružiti. To trebamo poklanjati. To su darovi koji se pamte.

To ćemo nositi sa sobom kad se budemo selili. Kao što to radi Njemačka umjetnica Mađarskog porijekla Dodo Newman čiji kratki video na Instagramu je bio inspiracija za cijeli ovaj blog.  

Ako sam ja tebe inspirirala da pokloniš dar s dušom i ako si se prestala pitati što pokloniti, posjeti našu internet trgovinu  Izaberi za sebe, za svoj dom, za svoje najdraže i najbliže poklon s dušom koji je za uvijek.