UMJETNOST ODABIRA: ZAŠTO SU GLAZIRANJE  I TEHNIKE PALJENJA KERAMIKE VAŽAN FAKTOR KOD BIRANJA KERAMIČKIH POKLONA

ZAŠTO BI SE UOPĆE PROSJEČNI KUPAC TREBAO ZAMARATI TEHNIKAMA I ČUDNIM RIJEČIMA

Osim ako nisi keramičarka, sigurna sam da kad biraš poklone od keramike uopće ne razmišjaš o glazuri i tehnici paljenja. Ako nisi keramičarka možda niti ne znaš da paljenje zapravo označava pečenje gline i keramike u posebnim pećima. 

No ne radi se samo o estetici. Promišljajući o detaljima zapravo iskazuješ svoju informiranost ali i poštovanje prema umjetnosti. Ujedno biranju poklona daješ smislenije i dublje značenje.

Poznavajući teoretske osnove glaziranja i paljenja keramike pokazuješ visoku razinu svjesne brige i pažnje s kojom biraš poklon i svojim novostečenim znanjem dodatno ćeš razveseliti, zaintrigirati i impresionirati primatelja poklona.

Bez obzira na to jesu li Ptice sreće stvorene tradicionalnim ili alternativnim tehnikama, rezultati su osebujni jedinstveni umjetnički pokloni. U ovom članku opisat ćemo razlike. To će ti pomoći razumjeti i cijeniti umijeće izrade, vještinu i vrijeme koje se ulaže u svaku Pticu sreće.

(Možda će ti biti zanimljivo pročitati više, čak i ako trenutno ne razmišljaš o kupnji keramike kao poklona, već samo gledaš ili razmišljaš o tome da postaneš lončar/ica ili se kreneš baviti keramikom kao hobijem.)

NAJPRIJE O SAMOJ IZRADI

Keramika se izrađuje na mnogo različitih načina. Roboti mogu proizvesti milijarde komada keramike u minuti. Lončari oblikuju na lončarskom kolu. Mnogi stvaraju predmete lijevajući tekuću glinu u kalupe.

U Art Studiju Laura Rainbow glina se oblikuje ljudskom rukom i gotovo bez alata.

Skladna, vizualno upečatljiva jata keramičkih Ptica sreće rađaju se u Art Studiju Laura Rainbow samo nekoliko puta godišnje. Proces izrade je spor i dugotrajan, što čini skulpture i figure Ptica sreće još dragocjenijima. Pažljivo izrađena od grumena prave gline, svaka Ptica sreće je ručno oblikovana, ručno polirana i ručno glazirana.

Oblici i veličine ptica su različiti. Neke su voluminoznije, prikladne za veće prostore ili kao središnji ukras na blagovaonskom ili dnevnom stolu. Neke su dovoljno male da stanu u dječju ruku ili žensku torbicu. Koliko god različite ptice bile, umjetnica teži stvoriti jata koja su  vizualno upečatljiva, uravnotežena i skladna. Stilizirane Ptice sreće iz jednog jata mogu se kombinirati i slagati s pticama iz drugih jata prema željama i vizualnim preferencijama kupca.

ŠTO JE GLAZIRANJE I ČEMU SLUŽI?

Glazura je gusta tekućina. Na keramički predmet se nanosi na razne načine. Na visokoj temperaturi pretvori se u staklo i fuzionira s keramičkim predmetom. Kao rezultat nastala je glatka i vodootporna površina. U Art Studiu Laura Rainbow nanosimo glazuru na biskvitno pečene Ptice sreće polijevanjem i kistom.

Različite glazure i završne obrade stvaraju različite površinske efekte. Pri odabiru poklona za sebe ili druge dobro je uzeti u obzir taktilnu kao i vizualnu dimenziju i usporediti ih s karakterom osobe koja prima poklon. 

Visoko sjajna glazura možda više odgovara živahnijoj osobi otvorene prirode. Prigušenija mat glazura ili keramika bez glazure su možda bolji odabir za samozatajnu osobu. Razumijevanje ovih opcija omogućuje vam personalizaciju poklona na dubljoj razini. To vam pruža odličan početak razgovora, potičući zanimljive diskusije o keramici i umjetnosti općenito

17 FAZA

U svojoj knjizi “Boy in a china shop”, Keith Brymer Jones naveo je točno 15 procesa tj 15 faza  izrade keramike koji prethode glaziranju. U ovom članku bavimo se šesnestom i sedamnaestom fazom izrade keramke. Pričat ćemo glaziranju i završnim paljenjima.

POVIJEST GLAZIRANJA I PALJENJA EKRAMIKE

Mnoge tehnike glaziranja i paljenja keramike prožete su bogatom kulturnom poviješću. Raku, primjerice, potječe iz Japana, dok glaziranje majolikom ima korijene u renesansnoj Italiji. Odabir keramičkog poklona na temelju ovih tehnika pokazuje uvažavanje kulturnog nasljeđa i dodaje dublje značenje vašem poklonu.

Određene tehnike paljenja zahtijevaju više vremena i vještine. Nastala keramika, potencijalno je traženija i vrednija.

ZAŠTO SE KERAMIKA GLAZIRA?

Proces glaziranja i pečenja ključan je u određivanju konačnog  izgleda svakog keramičkog komada, uključujući Ptice sreće. Nikada neće postojati dvije identične Ptice sreće zato što su stvorene da postanu originalni pokloni za posebne ljude, posebne prigode, lijepe domove, urede i druga radna mjesta. Pazi, kupci vrlo često biraju Ptice prema svom ukusu a onda shvate da se ne mogu rastati od njih. Poklon namijenjen nekom drugom postaje poklon samom sebi. (Lakše je odmah odabrati dvije Ptice sreće. Jednu da poklonite sebi, drugu kao originalan umjetnički poklon za nekog drugog.)

POSLJEDNJE PEČENJE

Svaka Ptica sreće prolazi kroz nekoliko paljenja. Posljednje paljenje je moguće izvesti u raznim tehnikama. U ovom ćemo čse članku dotaknuti samo dvije vrste paljenja.Usporedit ćemo tradicionalno paljenje koje se koristi za npr kameninu i terakotu i samo jedno alternativno paljenje pod koje se zove RAKU.

TRADICIONALNO PALJENJE 

Tradicionalna metoda paljenja koristi se stoljećima i okosnica je industrijske, obrtničke i umjetničke proizvodnjem lončarstva i keramike do danas.

U tradicionalnom procesu paljenja glazirana keramika ohlađena na sobnu temperaturu slaže se golim rukama u hladnu peć. Keramički predmeti moraju biti dobro razmaknuti i ne smiju se dodirivati. U protivnom mogli bi se fuzionirati. Nakon što polako dostigne vršnu temperaturu preko noći, peć se ostavlja nekoliko dana na prirodnom sporom hlađenju.

Prerano otvaranje peći i naglo hlađenje keramičkih predmeta neminovno rezultira mnapuknućima, pucanjem i eksplozijama.

Cjelonoćno paljenje i čekanje da se peć ohladi može potrajati između 3 i 7 dana.

REZULTATI TRADICIONALNOG PALJENJA KERAMIKE

Iako u izradi keramike uvijek postoji element iznenađenja, uzbuđenja i sreće stvaranja nečega iz ničega, rezultati tradicionalnih paljenja su dosljedni i prilično predvidivi. Tradicionalne metode u kojima nema naglih oscilacija temperature su manje rizične. Keramika koja nastaje kao rezultat tradicionalnog paljenja je estetski profinjena, bogatog kolorita s površinama koje variraju od glatkih i poliranih do grubo teksturiranih.

USPOREDBA TRADICIONALNOG I ALTERNATIVNOG PALJENJA KERAMIKE

Najočitija razlika između tradicionalnog i alternativnog pečenja je raspon i kontrola temperature paljenja. U tradicionalnom pečenju opisanom gore, temperatura paljenja se pažljivo kontrolira. Povećava se postupno i završava vrlo sporim periodom hlađenja.

Postoji mnogo različitih takozvanih alternativnih paljenja keramike, a jedno od njih se zove raku. Raku omogućuje čudesno umjetničko eksperimentiranje, a rezultati su osebujni pokloni izvanzemaljske estetike.

RAKU PROCES

Prva raku keramika izrađena za japansku ceremoniju čaja. Međutim raku keramika je porozna i cijeni se prvenstveno zbog svojih umjetničkih i dekorativnih kvaliteta.

U raku paljenju keramički predmet se vadi iz užarene peći dugim željeznim kliještima i podvrgava se rapidnom procesu hlađenja.

Užareni komadi izvađeni iz vruće peći stavljaju se u gnijezda lako zapaljivih materijala. Raku, sa svojim elementima slučajnosti i dramatičnim rezultatima, stalan je izazov za umjetnika koji širi granice ekperimentiranja s glinom i vatrom. Proces je interaktivan i fizički zahtjevan. Rezultati su jedinstveni. Dva komada keramike nisu i nikada ne mogu biti identična.

RAKU PALJENJE

Budući da je keramika podvrgnuta ekstremnom toplinskom šoku, glazura puca, a ponekad i sami komadi pucaju ili čak eksplodiraju. Raku paljenje je nevjerojatan, fascinantan i potpuno nepredvidljiv keramički proces.

Ptice sreće izrađene od zemlje dovršene su vatrom, dimom i vodom.

Keramika izrađen au raku tehnici je doslovno uvijek jedinstvena i nemoguće je predvidjeti  točan ishod.

Iskustvo mnogih godina eksperimentiranja s različitim formama, glazurama, debljinama glinene stijenke itd. omogućuje određenu razinu predvidljivosti. Tako se pruža mogućnost da ptice u jatu Ptica sreće budu slične i vizualno skladne jedna s drugom.

RAKU PALJENE PTICE SREĆE

Iako će čitanje PRIČE i gledanje kratkog videa https://artstudiolaurarainbow.hr/en/our-story/ o Pticama sreće samo po sebi dati dobar početak i zanimljivu priču za podijeliti sa sretnim primateljima svog poklona, sada znaš više.

Kao netko tko traži poklon za sebe ili svoje najmilije, sada razumješ zašto su neke Ptice sreće, iako manje po dimenziji, skuplje od svojih većih inačica.

ZAŠTO JE DOBRO ZNATI

Poznavanje procesa izrade i odabir bilo kojeg komada keramike na temelju njegove završne glazure i tehnike pretvara proces darivanja u promišljeno iskustvo. To ti omogućuje da odabereš komad keramike znajući njegov kulturni i povijesni značaj. Izbor poklona tako se može prilagoditi osobi kojoj je poklon namijenjen.

Bez obzira jesu li završene na tradicionalan način ili u jednom od alternativnih pečenja poput rakua, Ptice sreće su stvorene da obogate domove, personaliziraju radne prostore, promiču svjesnost, povezanost sa Zemljom i prirodom. One su simbolični podsjetnici na važnost slobode i mira za ljudsku sreću. Biraj intuitivno i informirano.