Trenutak istine.

Onaj trenutak kad keramičarka otvori vrata na svojoj peći za keramiku je trenutak istine. Trenutak je to još jednog velikog uzbuđenja u procesu u kojem od grude zemlje kao nekom čarolijom dobijemo predivan keramički predmet. Trenutak kada vidimo da li je sav trud proteklih tjedana i mjeseci urodio željenim plodom.

Vjerujem da se osjećamo baš kao i pjesnikinja kada u ruke uzme svoju zbirku pjesama. Ili atletičarka kada sazna koliko je skočila u dalj. Ili u vis. Osjećamo se kao majka kada prvi puta ugleda svoje novorođenče.

Za keramičarku, svaki komad keramike koji stvori je nova beba.

Otvaranje peći je kao kad novorođenče pogledaš u oči. Osjećaš veliku ljubav. I ponos.

Pa to sam ja izradila!

Od blata!

Od Zemlje!

U paljenju na drva, vatra ljubi zemlju. 

Poljubac života. 

Ili smrti.

Puno je bilo ljubljenja na ženskoj radionci paljenja keramike u peći na drva u Oblikovnoj radionici Plemenitaš. Peć smo ložile s drvima punih 27 sati bez pauze.

Cijeli tjedan živjele smo u iščekivanju, jer nakon paljenja slijedi polagano hlađenje. Kako bi se mogla odzidati vrata. Cigla po cigla i uzbuđenje raste sa svakom. Navirujemo se u peć i uzdišemo. Ne vjerujemo. 

Odzidale smo vrata i ŽIVOT JE TAKO SLADAK.

Sve je preživjelo i sve je predivno.

Većina skulptura paljenih u peći na drva je namijenjena izlaganjima na izložbama od kojih je prvu organizirao  Hrvatski Sabor Kulture , a dvije Ptice sreće, Vesnu i Sretnicu možete pronaći ovdje u shopu.

Tradicionalno paljenje keramike u peći na struju je također puno iznenađenja o čemu ćemo pisati u slijedećem blogu.