Veselje kreativnosti. Znaš li što je to uopće? Koliko često poklanjaš samoj sebi veselje kreativnosti?

Veselje kreativnosti

Što pokloniti? Zašto netko ide na tečaj keramike? Zato da si pokloni veselje kreativnosti. Usput izradi poklone za sebe i svoje najbliže i ima priliku izabrati Ptice sreće za sebe i druge.

Priča s tečaja i što pokloniti za veselje kreativnosti

Neki dan na tečaju keramike za početnike jedna je polaznica dugo razmišljala što pokloniti mami. Zatim se pitala na koji način da oslika svoje prvo glineno Uskršnje jaje. Iako je vrlo kreativna i u slobodno vrijeme se bavi različitim maštovitim hobijima, svejedno joj taj dan dekoriranje jednostavno nije polazilo od ruke. A sve počinje od ruku. Polaznice tečaja keramike najprije nauče da alati nisu toliko važni na samom početku izrade keramike. Važno je naučiti tehnike a onda ih je važno znati primjeniti.  Iskustvo je potpuno nevažno. Čak nije važno niti da se u tom trenutku sjećamo kreativni. Kreativnost dođe s vremenom. Bitno je dozvoliti si predah od svakodnevice i pustiti rukama da same rade. Tako možda nastanu rođendanski, Božićni i Usršnji pokloni za druge, a sebi svakako pokloniš vrijeme odmora i uživanja u hobiju igre s glinom.

Big Magic je veselje kreativnosti

Elizabeth Gilbert usvojoj knjizi Big Magic kaže da ako otvorimo jedan kreativni kanal da će nam se otvoriti i drugi.

Tako sam ja prije pisanja ovog bloga najprije započela izrađivati sasvim novu Pticu sreće. Bez alata i pribora, bez lončarskog kola i kalupa. Samo svojim rukama. I dok sam je tako oblikovala povremeno pogledavajući kroz prozor, potpuno uzemljena i prisutna u trenutku odjednom se otvorio i kreativni kanal za ovaj blog.  Moj prvi blog ikada!

Blatnjavim tukama sam brzo zgrabila papir i olovku i najprije ga napisala ručno. Ručno pisani blog o ručnom izrađivanju keramike:-).

Kreativni kanal sam otvorila taktilno a nastavilo pismeno. Najprije sam se sjetila grupe divnih žena s tečaja i onog oslikavanja pisanice i vječnog pitanja što pokloniti za rođendan, Božić, godišnjicu… Zatim me je u misli došla jedna druga polaznica koja je htjela izraditi poklon za mamu i bilo joj je jako važno da to bude originalan i savršen dar.

Ona je već odavna prošla prva tri mjeseca tečaja za početnike. Upisala je već nekoliko tromjesečnih ciklusa nakon onog prvog za početnike. Naučila je zakonitosti gline. Poznat joj je cijeli proces izrade keramičkog predmeta. Već je oslikala i ukrasila svakojake uporabne predmete od gline koje koriste ljudi, kućni ljubimci pa čak i divlje životinje.

Što se sve izrađuje na tečaju keramike

Na početnom se tečaju rade tanjuri, zdjelice, šalice, kutijice za nakit i vaze. Kasnije polaznice upišu nove tromjesečne cikluse i rade sve što požele, u skladu sa stupnjem i rastom svoje vještine. S vremenom su uratci sve kompliciraniji, sve detaljniji i sve maštovitiji. Rade se hranilice za ptice, zdjelice za psa i mačku, kupalište i pojilice za ptice, zdjeličice za kornjače, stalci za spirale protiv komaraca, aromare, držači za mirisne štapiće, palo santo, mirisne čunjiće i sapune, posude za držanje nakita, grickalica, pladnjevi za serviranje kolača, narezaka, zdjele za salatu, kruh i voće, svjećnjaci, cjedila za bobičasto voće, setovi čajnika sa šalicama i pripadajućim tanjurićima i žličicama…

No, svejedno, našoj polaznici koja je htjela unikatni poklon za svoju mamu, u tom trenutku jednostavno nije znala što pokloniti. Nije joj dolazila inspiracija za taj njen originalan rad i bio joj je potreban poticaj izvana.

Team building može biti prepun veselja kreativnosti

Poticaj je stigao od ostalih polaznica tečaja, jer tečajevi ručnog oblikovanja gline su namijenjeni odraslima, a atmosfera je uvijek podržavajuća.  Mnoge polaznice kažu da na tečaju gline svaki tjedan uče kako izgleda pravi team building. Često uzdahnu i kažu, ovdje trebam doći na team building s kolegicama s posla. Na našem tečaju keramike nema natjecanja i uspoređivanja.

Početnici zajedno uče a kasnije na novim tromjesečnim ciklusima svatko ide svojim tempom i izrađuje ono što ga najviše veseli. Zajednički se vesele svojim i tuđim kreacijama. Međusobno se potiču, podržavaju i vesele. Baš kao da je svaki puta team building radionica. Zajednički proslavljaju rođendane i velike životne uspjehe, diplome, magisterije i doktorate. Imaju veselje kreativnosti i druženja.

Jasno je da ne mogu svi odvojiti 12 tjedana za tečaj keramike, ali zato u Art Studiju Laura Rainbow postoji mogućnost jednokratnih individualnih radionica za jednu do 9 osoba, a u slučaju team buidinga uz prethodni dogovor, i do 30 osoba. Za one koji vole kreirati u društvu a nemaju svoje vlastito, postoje povremene grupne radionice keramike otvorenog tipa. Na radionicama se iskusi jedan kratki segment stvaranja keramike.

Proces stvaranja keramike

Danas započeta originalna stilizirana apstraktna ptica sreće će tokom slijedećih neoliko dana biti ručno oblikovana s puno pažnje i strpljenja. Tokom ostatka tjedna ću je ručno oslikati. Dok se bude sušila, pazit ću je kao malo vode na dlanu, jer ne smije se sušiti ni prebrzo ni presporo.

Kad konačno bude spremna, stavit ću je po prvi puta u posebnu peć za keramiku. Tu će se ona pretvoriti iz gline u keramički predmet. Postat će Ptica sreće od keramike.

Tada ću je glazirati i polako uređivati. Još barem jedno paljenje i nastati će savršen originalan umjetnički poklon. Završno paljenje za Ptice sreće je presudno. Mnoge su Ptice sreće završene  su na tradicionalne načine a mnoge u drevnoj Japanskoj tehnici po imenu rakuSvaka Stilizirana Ptica sreća se tada fotografira i dodaje u internet trgovinu.

 

Shopping u studiju

Nakon što Ptica sreće pronađe svoj put do internet trgovine, dostupna je svima. Međutim, neke Ptice sreće nikad ne dođu do internet trgovine. Vrlo često  ih spaze i izaberu polaznice tečajeva i radionica keramike. One iskoriste priliku i obave kupovinu netom nastale Ptice sreće.

Keramika za kupuje sebe i za drage osobe, za rođendan, Božić, godišnjicu, kao znak pažnje i ljubavi za majčin dan, poklon kolegici ili kolegi koji odlazi u mirovinu, poklon za uspješnu obranu diplome, magisterija ili doktorata.

Dok se polaznice tečaja ili radionice zabavljaju svojim vlastitim kreacijama iz gline, ja im pažljivo zamotam novo nastale i novo izabrane originalne stilizirane apstraktne keramičke Ptice sreće. Prezentirane u poklon kutiji, Ptice sreće su tada potpuno spremne za putovanje u svoj zauvijek dom.

Mnoge polaznice tečaja oblikovanja i dekoriranja gline te glaziranja keramike u Art Studio Laura Rainbow  izaberu jednu ili više Ptica sreće kao poklon samoj sebi za uspomenu na prekrasne opuštajuće trenutke koje su provele na tečaju keramike za odrasle početnike.

Termini tečaja

Veselje kreativnosti i iščekivanja su prije svakog početka novog tečaja opipljivi u zraku. Polaznicama se otvara jedan sasvim novi kreativni svijet. Nova grupa polaznica kreće samo tri ili četiri puta godišnje. Tečaj traje 3 mjeseca i za to vrijeme polaznice nauče puno o glini ali i o sebi. Dožive mnoga nova ikustva, izađu iz zone komfora, odmaknu se od svakodnevice. Barem na tri sata svaki tjedan zaborave na probleme. Jednom tjedno si priušte veselje kreativnosti.

Stvore uspomene a izrade i unikatne keramičke predmete. Neke od tih predmeta zadrže za sebe i svoju svakodnevnu upotrebu. Jer, priznaj, najljepše je piti čaj i kavu iz vlastite šalice. Svaki gutljaj nas stavi u vremepolov i na trenutak osjećamo ono uzemljenje i mir u sebi kojeg imamo dok se igramo s glinom na tečaju keramike.

Polaznice tečajeva i radionica keramike imaju tu privilegiju da iz prve ruke vide i dožive put stvaranja keramičkih stiliziranih originalnih Ptica sreće. Iz tjedna u tjedan svjedoče metamorfozama kroz koje prođe svaka unikana stilizirana apstraktna keramička Ptica sreće.

Što pokloniti

Polaznice kupuju i poklanjaju Ptice sreće, ali imaju i velik izbor svojih vlastitih radova. Ne trebaju mozgati što pokloniti prijateljicama za rođendan. Jedino se mogu pitati koji je najbolji poklon za koju prijateljicu. Na izbor imaju sve što su izradile. One koje su zavoljele igru s glinom i nakon početnog tečaja odlučile da im je keramika odličan hobi upišu nove tromjesečne cikluse tečaja keramike. U novim ciklusima stvaraju po želji, ali su sasvim sigurno izradile pepeljare, svjećnjake, sapunjare, aromare, stalke za spirale protiv komaraca, držače za kuhače i zdjele za voće.

Mnogi uratci završe kao pokloni.  Zdjelice se poklanjaju mami  i tati za Božić. Šalice su dar mužu za godišnjicu. Učiteljicama se za kraj školske godine poklanjaju unikatne vaze ili teglice s cvijećem. Susjedi za prijateljstvo se poklanjaju zdjelice napunjene čokoladicama i dvije personalizirane šalice s tanjurićem. Liječnicima iz zahvalnosti ponekad ide ručno izrađen i ručno oslikan pladanj za kolače sa svježe ispečenim kolačima ali se češće za liječnike kupuju Ptice sreće. Ptice sreće se kupuju i za velike godišnjice. Poklanjaju se  za diplomu, doktorat i krizmu i maturu.

Kako kupiti Pticu sreće za poklon

Iako možda nisi polaznica tečajeva i ne dolaziš u Art Studo Laura Rainbow svaki tjedan, i ti možeš izabrati svoju Pticu sreće, ovdje u internet trgovini. Ako ti se žuri i ako si u Zagrebu, možeš dogovoriti posjet studiju. Možeš si dati priliku da baš kao i  polaznice tečajeva izabereš Pticu sreće koja je tek nastala i još nije stavljena u internet trgovinu. Uz prethodni dogovor emailom dođi u posjet studiju i direktno s police izaberi Pticu Sreće koja pjeva samo tebi. Nju pokloni sebi, a za poklon drugome izaberi još jednu koja ti je isto draga.

Hvala ti na čitanju mog prvog bloga. Ostanimo u kontaktu! Prijavi se na newsletter i postani dio kreativne obitelji keramičara.

Do slijedećeg čitanja neka te prati veselje kreativnosti!