ORIGINALNA LJUDSKOM RUKOM RAĐENA ČOKOLADA JE SUPER DAR U NARAVI

Hrvatska, Zagreb, Ilica

Ovaj sam vikend imala dar, doduše ne dar u naravi nego jedno novo iskustvo. Moji su mi divni pomagači poklonili malo slobodnog vremena. Po Ilici sam prošetala od početka do kraja. Nisam šetala od početka do kraja glavne Zagrebačke ulice. Prošetala sam od početka do kraja Q’Art Ilice, festivala umjetnosti. Festival se događa 4 puta godišnje i radi kojeg promet stane a centar grada oživi iako je nedjelja.

Prošetala sam se da vidim čega sve ima, da upijem atmosferu. Važno mi je da pozdravim poznate umjetnike, kreativce, obrtnike i OPG-ovce, pokupujem poklone za Božić i naravno da vidim kakve sve ima keramike.

Atmosfera je kao i uvijek bila užarena. Na dva mjesta su svirali bendovi, a tu i tamo se čula i druga muzika, ali ništa preglasno i ništa prenapadno. Baš naprotiv, ugodno za šetnju. Po tračnicama su bili složeni stolovi, savršeno postavljeni za ćakulanje s frendicama i za people watching. Mnogi su se došli družiti na ugodnom rujanskom suncu. Većina ipak došla nešto i kupiti. Ljudi vole dar u naravi.

Ručni rad kao dar u naravi

Najbolje je kad je dar u naravi izrađen ljudskom rukom. Na Q’Art Ilica u ponudi je kao i uvijek bio pregršt rukom oblikovanih poklona od svih mogućih materijala. Bilo je svega od stakla, drva, metala, vune, tkanine i papira, preko knjiga i slika do keramike.

Oni koji još nisu bili kod nas na radionici da si sami izrade svoju keramičku šalicu, imali su prilike izabrati šalice nekoliko keramičarki. Bilo je i zdjela i čajnika.

Predivno je vidjeti toliko kreativnih proizvoda na jednom mjestu.  Predvno je znati da u svijetu masovnog konzumerizma, instantne gratifikacije i digitalne dominacije mnogu sebi poklone mogućnost da se opuste, izrade nešto vlastitim rukama i budu dio kreativne zajednice.

Dar u naravi za mamu

Naravno, na svakom festivalu ima i štandova s hranom.  Jedan simpatičan dječak je pomagao tati prodavati liofilizirano voće i  organske juhe iz vrećica.  Došao je na ideju robne razmjene. Želio je ogrlicu s ptičicom a zauzvrat je nudio tatine juhice od mikrobilja. Odmah je rekao da zna da su moji keramički privjesci ptica skuplji. No,  pristajem na razmjenu da će donijeti još paketića juha.  Ja sam, naravno, s osmjehom pristala na robnu razmjenu, a on je svojoj mami sav sretan i ozaren izabrao dar u naravi.

Dar u naravi čokolada

I ja sam sebi odlučila nešto pokloniti. I to ne bilo što. Već si duže vrijeme planiram pokloniti alternativne ručno rađene čokolade by Choco & Pralinea.  Za njih sam čula od spisateljice Sanje Lovrenčić koja osim što piše i prevodi knjige za djecu i odrasle,  još stvara i keramiku. 

Sanjina šogorica ručno radi čokolade za prste polizat. To bi već samo po sebi bio dovoljan razlog za šetnju Ilicom, čak i da nije bilo svih ostalih  umjetničkih i zanatskih originalnih proizvoda. 

Pronašla sam taj štand s neponovljivim čokoladama. Samoj sebi sam kupila najskuplji poklon koji je bio u ponudi. Meni je izgledao kao torta, ali bio je zapakiran u kutiju kao pizza. Unikatna neponovljiva pizza. Koju sam poklonila sebi! Divan slatki čokoladizirani dar u naravi.

Dar u naravi sa ili bez kutije

Kao što je rekla jedna strankinja prilikom kupovine Ptice sreće, kad kupiš sebi, znaš da će ti se svidjeti. Rekla mi je to kad sam ju pitala da li želi da joj Pticu sreće stavim u poklon kutiju. Ne treba mi poklon kutija, neće mi stati u kofer, rekla je. A i nije poklon za nekoga. Poklon je za mene samu. To su ti najbolji pokloni kad sama sebe daruješ. Sto posto si sigurna da će ti se poklon svidjeti. Čak i bez poklon kutije.Obje smo se tome nasmijale i bile složne da je upravio tako. 

Tako sam i ja sebi odlučila pokloniti, ne neku običnu iz dućana, nego ljudskom rukom rađenu, originalnu čokoladu. Sinoć sam je nakon tečaja keramike, kad su polaznice već otišle kući, otkrila u neraspakiranoj kutiji  u gnijezdu s Pticama sreće. Baš sam si bila sretna i to ne samo zato što je čokolada bila više nego ukusna, nego i zato što sam znala da sam svojom kupovinom podržala nečiji mali biznis. 

Baš kao što i moj mali biznis podržavaju moje kolekcionarke, kupci koji moju umjetničku keramiku poklanjaju dragim ljudima i naravno polaznice tečajeva i radionica. 

Zašto pokloniti dar u naravi

Super je tako pokloniti samoj sebi ili dragoj nam osobi nešto originalno, stvoreno ljudskom rukom i ispunjeno kreativnom pozitivnom energijom. Kupnjom takvog dara u naravi doslovce podržavaš nečiji život. Ako pak taj dar pokloniš dalje, još malo više usrećiš sebe, a primatelju poklona daš do znanja da ih voliš, da ti puno znače, da si im zahvalna. Dar u naravi za sebe i svoje najdraže kupi odmah sada u internet trgovini. Ako je hitno, dođi po dar u studio a ako si u Zagrebu i žurno je, možemo osobno dostaviti tebi ili osobi kojoj poklanjaš svoj dar u naravi.